Erve Volkerink
Slapen in een Rijksmonument

ERVE VOLKERINK IN HET NIEUWS

2021-08-25

Weblog van wethouder/loco-burgemeester Ko Scheele

6 oktober 2015

Volhoudbaarheid

Deze week is de week van de duurzaamheid. Ik weet niet wat uw eerste gedachte bij duurzaam is, maar bij mij komt het vooral technisch over. Afgelopen vrijdag hoorde ik het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaamheid: volhoudbaarheid.

Als je ‘volhoudbaarheid’ hoort, dan denk je direct: dit gaat over mensen. En dat klopt ook. Ik hoorde het bij de starthandeling van de renovatie van Erve Volkerink, de mooie monumentale boerderij te Beerze. Jenne en Ingrid van der Velde zijn drie jaar bezig geweest om deze start voor te bereiden, volhouden dus.

Maar daarmee wordt het wel mogelijk gemaakt dat een monumentale boerderij bewaard blijft voor toekomstige generaties. En wat het helemaal bijzonder maakt is dat het project ook als leer-werkervaring wordt opgezet, waardoor jonge mensen het vak van restaurateur kunnen blijven beoefenen.

Volhoudbaarheid geldt ook voor de mantelzorgers. Dinsdagavond was er een bijeenkomst over mantelzorgers. Ik was onder de indruk van de onverzettelijkheid van enkele mantelzorgers. Dan besef je overigens ook hoe kwetsbaar deze groep is. Ze voelen zich geroepen om zelf klaar te staan voor een ander, zonder hulp van anderen te vragen. En dat is soms wel broodnodig, al is het dat ze af en toe eens ‘vrijaf mogen’ of eens kunnen praten met lotgenoten. De gemeente wil daar graag in bijstaan. In de Wmo-raad en de gemeenteraad hebben we daarover maatregelen besproken. We gaan er nog deze maand mee aan de slag.

Ik ben ook heel blij met de volhoudende vrijwilligers in Ommen. Gelukkig zijn er veel die van geen ophouden weten. Zo mocht ik deze week spreken met de vrijwilligers van het openluchtbad De Olde Vechte. Zij hebben het gepresteerd om het bad dit jaar open te houden. Dat geeft perspectief voor de komende jaren!

Volhoudbaarheid geldt ook voor onze ambtelijke organisatie BOH. Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad hier over. De afgelopen vier jaren zijn er twee zware bezuinigingen geweest op de organisatie. En toch wordt van onze ambtenaren gevraagd om gewoon door te gaan, en dat doen ze ook. Natuurlijk hoor ik ook wel eens kritiek, maar dit mag ook wel eens worden gezegd.

Geldt volhoudbaarheid ook voor Ommen als gemeente? Jazeker! Afgelopen vrijdag bespraken we de begroting voor het komende jaar. De kernboodschap is dat we heel zware tijden achter de rug hebben, maar er nog niet helemaal zijn. We zullen nog even moeten volhouden. Met de goede voorbeelden van burgers, mantelzorgers, vrijwilligers en onze ambtenaren in gedachten denk ik: dat komt wel goed!

Ko Scheele
ko.scheele@ommen.nl

Admin - 14:39 @ algemeen | Een opmerking toevoegen